Shiitaké sushi
|
Sushi buď milujete, nebo ne. Během let se sushi stalo občasnou a velmi oblíbenou součástí našeho jídelníčku. Houby Shiitaké jsou v této pochutině nevídaným zážitkem a zpestřením pro naše chuťové buňky.
Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: Střední
Počet porcí: 3-4
|
|
POTŘEBNÉ INGREDIENCE 350 g sushi rýže
1 velká mrkev
200 g čerstvé houby shitaké
sojová omáčka
wasabi
japonský zázvor
suš. česnek
máslo
sůl
Nálev na rýži: 4 PL rýžového octa |
|
POSTUP PŘÍPRAVY 1)
Na sushi běžně používáme čerstvého nebo uzeného lososa, krabí tyčinky, dobré konzervované sardinky nebo i čerstvého tuňáka, okurku, papriku, avokádo, listový špenát,ale v kombinasi mrkev a shiitake je opravdu výjimečné. Samozřejmě wasabi, sójovou omáčku a japonský zázvor nemůžou chybět. Začínáme... 2)
Dáme povařit v lehce osolené vodě na tenké hranolky nakrájenou mrkev, jen pár minut do poloměkka. Změklou mrkev z vařící vody vyjměte. Hlavičky hub nakrájíme na 3-5 mm široké plátky, které na tuku restujeme do měkka. Lehce dochutíme solí, česnekem a zjemnéíme máslem. 3)
Dobrou sushi rýži z japonské nebo korejské prodejny před vařením řádně několikrát propláchneme a uvaříme. 4)
Připravíme si řasu a bambusovou podložku. Na podložku dáváme řasu hladkou stranou dolů. Na řasu poklademe v tenké vrstvě rýži. Na vzdálenější straně necháme 2 cm volné, poslouží k přilepení. Na bližší stranu dáme náplň a pomocí podložky zamotáme a lehce přimáčkneme. Volný konec řasy namočíme vodou a domotáme úplně. Hotové válečky odložíme bokem na prkénko. 5)
Ostrým nožem rolky nakrájíme na asi 7 – 8 kousků . Nůž mezi jednotlivým krájením opláchneme vodou, aby tolik nelepil. Nakrájené rolky servírujeme na talíři spolu se sojovou omáčkou, wasabi, zázvorem. Wasabi můžeme rozmíchat v mističce v sojové omáčce. Japonský nakládaný zázvor se jí mezi jednotlivými sousty jako chuťový restartér. |